Chávez uzná výsledky prezidentských volieb aj v prípade prehry

08.10.2012 Celý región

Caracas 7. októbra (TASR) - Venezuelský prezident Hugo Chávez dnes uviedol, že bude akceptovať výsledky prezidentských volieb v krajine bez ohľadu na to, či zvíťazí alebo prehrá.

"Uznáme výsledky, nech sú akékoľvek," povedal Chávez novinárom po odovzdaní hlasu vo volebnej miestnosti v metropole Caracas, kde ho privítali americký herec Danny Glover a guatemalská laureátka Nobelovej ceny mieru Rigoberta Menchúová.

Jeho vyzývateľ Henrique Capriles, ktorý zjednotil opozíciu a postaral sa o podľa očakávaní najtesnejšie voľby pre Cháveza za jeho takmer 14 rokov vo funkcii, medzitým uviedol, že hlasovanie prebieha "úplne pokojne". Voliči oboch táborov podľa neho ukázali, že vedia vyriešiť svoje rozpory pri volebných urnách.

Opozičný líder odovzdal svoj hlas na škole v Caracase, kde povedal, že počas volebného dňa má obuté svoje "šťastné topánky". Poznamenal tiež, že dosiaľ ešte neprehral v žiadnych voľbách, v ktorých kandidoval.

Oba tábory uviedli, že účasť na voľbách je vysoká. Potvrdili to aj dlhé rady, ktoré sa vytvorili vo volebných strediskách. V mnohých častiach Caracasu stáli na chodníkoch pred ich budovami stovky ľudí.
 

Vyberte región